LuxPuppies

Shop

Ράτσες Σκύλων

Γαλλικό μπουλντόγκ (French Bulldog)

Πρόκειται για μία από τις πιο δημοφιλείς μικρόσωμες ράτσες που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια.  Το γαλλικό μπουλντόγκ είναι ο ορισμός της συντροφικότητας για τον άνθρωπο.

Προήλθε από την διασταύρωση των toys bulldogs από την Αγγλία, με γηγενή (ντόπια) ράτσα σκυλιών από το Παρίσι της Γαλλίας, το 1800. Στις αρχές του 20ού αιώνα, η συγκεκριμένη φυλή ήταν της μόδας για την υψηλή κοινωνία, με τα σκυλιά να αλλάζουν χέρια μέχρι και 4.000 δολάρια, και να ανήκουν σε μέλη οικογενειών με σημαντική κοινωνικοοικονομική επιρροή, όπως οι Rockefellers και ο J.P. Morgan.

Το french bulldog, όπως και πολλές άλλες φυλές σκύλων, απαιτεί στενή επαφή με τους ανθρώπους. Δεν είναι από τις ράτσες που τους αρέσει να μένουν μοναχά για πολλές ώρες, μέχρι να ενηλικιωθούν.

Είναι υπομονετικά και στοργικά με τους ιδιοκτήτες τους και μπορούν να συναναστραφούν αρκετά καλά με άλλες φυλές. Αν και πεισματάρικα, δύσκολα θα τσακωθούν, ενώ είναι πολύ φιλικά και εύκολα στο να τα προπονήσει ή να τα εκπαιδεύσει κάποιος.

Σίμπα Ίνου (Shiba Inu)

Το Σίμπα Ίνου (Shiba Inu) είναι μια μικρομεσαία φυλή κυνηγετικού σκύλου από την Ιαπωνία, με έντονη τόλμη και πολύ περηφάνια ως ράτσα. Πρόκειται για μία εκ των έξι διαφορετικών φυλών τύπου spitz, που προέρχεται από την χώρα του ανατέλλοντος ηλίου.

Άγρυπνο και αρκετά ευκίνητο σκυλί, που αντιμετωπίζει πολύ καλά ορεινά εδάφη, μονοπάτια πεζοπορίας και φυσικά από παλιά εκτράφηκε για κυνήγι.

Συχνά συγχέεται με άλλες ιαπωνικές φυλές σκύλων, όπως το Akita Inu ή το Hokkaido, αλλά το Shiba Inu είναι μία διαφορετική φυλή με ξεχωριστή γραμμή αίματος, ιδιοσυγκρασία και μικρότερο μέγεθος από άλλες ιαπωνικές φυλές σκύλων.

Είναι από τις πιο προσεκτικές ράτσες και συχνά αισθάνεται την ανάγκη να διατηρείται σε καθαρή κατάσταση, γλείφοντας τα πόδια του, όπως οι γάτες.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της φυλής είναι η λεγόμενη “κραυγή shiba“, που προκαλείται συνήθως όταν ο σκύλος είναι δυσαρεστημένος για κάποιον λόγο, ή την εκπέμπει λίγο διαφορετικά, σε στιγμές μεγάλης χαράς, όπως για παράδειγμα η επιστροφή του ιδιοκτήτη του μετά από μεγάλη απουσία ή η άφιξη ενός αγαπημένου ανθρώπινου επισκέπτη. Είναι από τις ράτσες που πρέπει να περπατούν και να ασκούνται πολύ καθημερινά, γιατί είναι μέρος της φύσης τους.

Πομεράνιαν (Pomeranian)

Η πανέμορφη αυτή ράτσα οφείλει το όνομά της, στην περιοχή Pomerania στη βορειοδυτική Πολωνία και τη βορειοανατολική Γερμανία στην Κεντρική Ευρώπη. Είναι από τα πιο παιχνιδιάρικα μικρόσωμα σκυλιά που μπορεί να έχει κάποιος και έγινε δημοφιλή ως φυλή, αφού είχε αρκετούς βασιλικούς ιδιοκτήτες τον 18ο αιώνα.

Κατάγεται από μεγαλύτερους σκύλους και συγκεκριμένα το το Γερμανικό Spitz και σε πολλές χώρες είναι γνωστό ως “Dwarf Spitz” (νάνος Spitz).

Συνήθως είναι φιλικό, ζωντανό, παιχνιδιάρικο, ανθεκτικό και υγιές ως ράτσα. Είναι κάπως αμυντικό στην επικράτειά του, απολαμβάνει το κέντρο της προσοχής, αλλά μπορεί να γίνει κυρίαρχος εσκεμμένα και πεισματάρης αν δεν είναι καλά εκπαιδευμένο και κοινωνικοποιημένο. Το Pomeranian είναι μια μικρή αλλά ενεργητική φυλή που θεωρητικά χρειάζεται σχετικά λίγη άσκηση. Του αρέσει πολύ η βόλτα και το ιδανικό είναι να το αφήνει κάποιος να τρέχει γύρω από έναν κλειστό χώρο.

 

Πάγκ (Pug)

Το Pug (Πάγκ) είναι μία ράτσα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ως προς την εμφάνιση. Τσαλακωμένο πρόσωπο, κοντό ρύγχος και κυρτή ουρά. Υπάρχει σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και εντύπωση κάνει το τετράγωνο σώμα του και οι καλά αναπτυγμένοι μυς.

Μεταφέρθηκε από την Κίνα στην Ευρώπη τον δέκατο έκτο αιώνα και διαδόθηκαν αμέσως, ακόμη και στην αριστοκρατία της τότε εποχής. Είναι κοινωνικά και ευγενικά σκυλιά συντροφιάς, ενώ παραμένουν δημοφιλή στον 21ο αιώνα, αφού έχουν ιδιοκτήτες αρκετούς celebrities.

Ως ράτσα φημίζεται ότι είναι κατάλληλη για οικογένειες με παιδιά. Μπορούν να είναι ήσυχα και υπάκουα, αλλά και ζωηρά και πειραχτήρια. Περνούν πολύ χρόνο στον ύπνο, αλλά είναι πρόθυμα πάντοτε να ευχαριστήσουν τα αφεντικά τους, ή να παίξουν με τις ώρες με κάποιο παιδί.

Λόγω της ιδιαίτερης εμφάνισής τους, συχνά τα βλέπουμε σε τηλεοπτικές διαφημίσεις σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας χαμόγελα τόσο από τα μικρά παιδιά, όσο και από τους μεγάλους.

 

Σκύλος Λουκάνικο (Dachshund)

Ιδιαίτερη ράτσα ως προς την εμφάνιση με βασικό χαρακτηριστικό το έντονα μακρύ σώμα, για αυτό και ονομάζεται και σκύλος “λουκάνικο”. Είναι γερμανικό κυνηγετικό μικρόσωμο σκυλί που αναπτύχθηκε για να μυρίζει, να κυνηγάει και να ξετρυπώνει μικρά ζώα όπως ασβούς και κουνέλια από τις κρυψώνες τους.

Όλη η κατασκευή του σώματός του είναι κατάλληλη για να μπαίνει σε σήραγγες και λαγούμια, προκειμένου να βρει και να πιάσει το θήραμά του. Μυώδες σώμα με κοντόχοντρα πόδια, ιδιαίτερα κατάλληλα για σκάψιμο, ενώ το ρύγχος του είναι μακρύ. 

Το dachshund θεωρείται παραδοσιακά το σκυλί σύμβολο της Γερμανίας.

 

Τζακ Ράσελ (Jack russell terrier)

Το Jack Russell Terrier είναι ένα χαρακτηριστικό μικρό τεριέ που έχει τις ρίζες του στην Αγγλία και είχε σχέση με το κυνήγι αλεπούδων (κυρίως από αριστοκρατικές οικογένειες).  Το βασικό του χρώμα είναι το λευκό με λεία τρίχα.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα ενεργητική φυλή, που βασίζεται σε υψηλό επίπεδο άσκησης και διέγερσης, που δύσκολα έχει σοβαρά προβλήματα υγείας. Προέρχεται από σκυλιά που εκτρέφονταν και χρησιμοποιούνταν από τον Αιδεσιμότατο Τζον Ράσελ στις αρχές του 19ου αιώνα, από τον οποίο η φυλή πήρε και το όνομά της.

Τα σκυλιά του Τζον Ράσελ σταδιακά πουλήθηκαν (λόγω ανάγκης) σε πλούσιες οικογένειες, αφού είχαν την δυνατότητα να είναι αποτελεσματικά στο κυνήγι αλεπούς, χωρίς να έχουν την μανία του αίματος απέναντι στο θήραμά τους.

Το Jack Russell έχει παρόμοια προέλευση με το σύγχρονο fox terrier, και στις αρχές του 20ου αιώνα καθιερώθηκε επίσημα ως ανεξάρτητη φυλή.

Είναι ανθεκτικό, άγρυπνο, έξυπνο, αθλητικό, κάποιες φορές φωνακλάδικο με τεράστια ποσότητα ενέργειας για το μέγεθός του, γεγονός που το κάνει λίγο δύσκολο για συμβίωση σε διαμέρισμα ή σε συγκατοίκηση με δεύτερο σκυλί κυρίως μεγάλης ράτσας.

 

Τσιουάουα (Chihuahua)

Είναι μία από τις μικρότερες φυλές σκύλων στον κόσμο και το όνομά του το πήρε από την πόλη Chihuahua του Μεξικού, όπου φαίνεται ότι προέρχονται τα αρχαία του γονίδια.

Τα Τσιουάουα παρέμειναν σπάνια μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα και το American Kennel Club δεν κατέγραψε ούτε ένα  μέχρι το 1904.

Σύμφωνα με αναλύσεις DNA, φαίνεται να ήρθαν στην Βόρεια Αμερική πριν χιλιάδες χρόνια από την Σιβηρία και στην συνέχεια να απομονώθηκαν. Υπάρχουν δύο ποικιλίες Chihuahua – το Smooth Coat (λεία μαλλιά) και το Long Coat (μακριά μαλλιά). Το Kennel Club θεωρεί ότι αυτές οι δύο είναι ξεχωριστές φυλές, αλλά σε περίπτωση ζευγαρώματος δεν θα είναι αποδεκτά για εγγραφή στην λίστα του κλαμπ.

Κύριο χαρακτηριστικό του τσιουάουα τα μεγάλα, στρογγυλά μάτια , τα όρθια αυτιά, σε ένα στρογγυλεμένο κρανίο. Η στάση τους σχηματίζει μία γωνία σχεδόν 90 μοιρών όπου το ρύγχος συναντά το κρανίο. 

Το ύψος τους κυμαίνεται μεταξύ 15 και 23 εκατοστών, αλλά έχουν υπάρξει και περιπτώσεις που φτάνουν τα 38 εκατοστά. Το βάρος τους από 1.8 έως 2.8 κιλά.

Πολλοί εκτροφείς προσπαθούν να αναπαράγουν όσο το δυνατόν μικρότερα chihuahua (μέγεθος κούπας), για να απαιτήσουν πολύ υψηλές τιμές.

Συναντώνται σε πολλά χρώματα με πιο συνηθισμένο το χρώμα του ελαφιού.

 

Σνάουζερ μίνι (Schnauzer miniature)

Το σνάουζερ μινιατούρα είναι μία μικρομεσαία ράτσα που προήλθε από την Γερμανία στα μέσα του 19ου αιώνα. Πιστεύεται ότι έχει προέλθει από διασταύρωση μεγαλόσωμου Schnauzer, με μικρό πίνσερ ή πούντλ και οι αγρότες της τότε εποχής το χρησιμοποιούσαν ως κυνηγόσκυλο και εξολοθρευτή ποντικιών ή αρουραίων.

Είναι ράτσα με σωστή ιδιοσυγκρασία, καλό για φύλαξη χώρου και σχετικά διάσημο, αφού βρίσκεται μέσα στο top 25 παγκοσμίως ως ράτσα που προτιμούν οι άνθρωποι για συντροφιά.

Υπάρχει σε 4 χρωματισμούς (τελείως μαύρο – γκριζόμαυρο – καθαρό λευκό και λευκόγκριζο).

Το Schnauzer Miniature χαρακτηρίζεται από ορθογώνιο κεφάλι με θαμνώδη γενειάδα, μουστάκι και φρύδια. Επίσης οβάλ και σκούρα μάτια και σε σχήμα V, φυσικά αναδιπλούμενα αυτιά.

Είναι από τα σκυλιά που απαιτούν τακτική περιποίηση στο τρίχωμά τους (συνήθως κάθε 45 μέρες). Είτε μιλάμε για την μινιατούρα είτε για το κανονικό σνάουζερ, όλα πρέπει να χτενίζονται τακτικά και φέρνουν συχνά μούσι που δημιουργείται επιτρέποντας στα μαλλιά γύρω από τις μύτες τους να μεγαλώνουν.

 

Μαλτέζ (Maltese)

Το Maltese που το όνομά του το πήρε από το γνωστό νησί της Μεσογείου, είναι μία από τις πιο διάσημες και παιχνιδιάρικες ράτσες στον κόσμο, αγαπημένο toy dog πολλών παιδιών.

Πιστεύεται ότι προήλθε από την νότια-κεντρική Ευρώπη από σκύλους τύπου spitz. Έχει ένα μεταξένιο, καθαρό λευκό τρίχωμα παλτό, κρεμαστά αυτιά και ουρά που καμπυλώνει στην πλάτη του, και ζυγίζει έως 4 κιλά maximum.

Επίσημα ως ράτσα αναγνωρίστηκε από το American Kennel Club το 1888, και είναι από τις λιγότερο αλλεργικές ράτσες σε ανθρώπους που έχουν πρόβλημα με τα σκυλιά.

Η εκφραστική τους εμφάνιση έχει να κάνει με το χρώμα της μύτης τους, η οποία αλλάζει χρώμα από χειμώνα (ροζ) σε καλοκαίρι (μαύρη) λόγω της έκθεσης στον ήλιο. Είναι ιδανικό σκυλί για συντροφιά και αρκετά όμορφο, συμμετέχοντας σε αντίστοιχους διαγωνισμούς.

To maltese είναι από τις ράτσες που γαβγίζει αρκετά συχνά αν νιώσει ότι απειλείται η κυριαρχία του χώρου του. Είναι πολύ ενεργητικό και έξυπνο σκυλάκι με εξαιρετικά γλυκιά διάθεση. Με την κατάλληλη εκπαίδευση, μπορεί να είναι ένα υπέροχο κατοικίδιο για οικογένειες και για άτομα που ζουν σε διαμερίσματα ή μικρά σπίτια με περιορισμένο χώρο σε εξωτερικούς χώρους.

 

Κανίς (Poodle)

Πρόκειται για μία από τις πιο έξυπνες ράτσες σκυλιών (μέσα στην 4άδα) που υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια. Δύο κράτη διεκδικούν την προέλευσή του, η Γαλλία και η Γερμανία. Caniche στα γαλλικά ενώ έχει επικρατήσει με αυτή την ονομασία και στην Ελλάδα, ή poodle από το Pudel στα γερμανικά.

Ξεκίνησε ως κυνηγόσκυλο σε λίμνες (κυνήγι πάπιας) και είναι το πλέον κατάλληλο κατοικίδιο συντροφιάς για μία οικογένεια που έχει παιδιά, αφού θα παίξει μαζί τους, δεν θα κάνει ζημιές στο σπίτι, δεν θα φάει κάποιο αντικείμενο. Ήσυχο αν και κάποιες φορές αγχωτικό, είναι ο τέλειος τετράποδος σύντροφος.

Δεν θεωρείται σκυλί φύλαξης, αλλά δεν θα διστάσει να προφυλάξει το αφεντικό του ή τα παιδιά αυτού.

Συναντάται σε 4 μεγέθη (standard – medium – mini – toy) και σε περισσότερα από 10 χρώματα, με το μαύρο και το λευκό να θεωρούνται από κάποιους τα εξυπνότερα.

Είναι το πιο διάσημο σκυλί καλλωπισμού σε διαγωνισμούς ομορφιάς στο κόσμο, και αυτό το οφείλει στο τρίχωμά του, το οποίο μπορεί να θέλει υπερβολική και συχνή φροντίδα, αλλά μπορεί να μετατραπεί σε απίστευτα στυλ κόμμωσης.

 

West Highland white terrier

Η προέλευσή του έρχεται από τα Χάιλαντς της Σκωτίας το 1800, όπου αρχικά εκτρεφόταν ως κυνηγετικό σκυλί και ειδικευόταν σε μικρά παιχνίδια. Αυτή η φυλή βρέθηκε σε σκωτσέζικες κοινότητες εξόρυξης, μύλους, χωριά, σπίτια, χωράφια, κήπους και αγροκτήματα,  ώστε να παγιδεύει και να σκοτώνει μικρά παράσιτα.

Το West Highland White Terrier δεν ξεκίνησε να είναι λευκό, αλλά ως κόκκινο, στη συνέχεια άλλαξε σε κρέμ και τελικά στο έντονο λευκό που βλέπουμε σήμερα.

Αναγνωρίστηκε επίσημα ως ράτσα το 1908 και πρόκειται για ένα πεισματάρικο σκυλάκι, που από την αρχή πρέπει να του δείξετε ποιος είναι το αφεντικό, ώστε να μην έχετε προβλήματα ανυπακοής. Εξάλλου απαιτεί την προσοχή σας και αναμένει να είναι το κέντρο της ζωής σας.

Θα σας καταπλήξει με τη χαρούμενη, αγαπημένη και αφοσιωμένη προσωπικότητά του, ενώ είναι γεμάτο με ενέργεια και χαρά, και αναζητά προσοχή από το αφεντικό για να αποδειχτεί στο τέλος ένας θαυμάσιος σύντροφος.

Δεδομένου ότι αυτή η φυλή είναι τόσο ενεργητική, το West Highland White Terrier χρειάζεται άσκηση, και γρήγορες καθημερινές βόλτες. Ξεκουράζεται και κοιμάται αρκετές ώρες ώστε να αναζωογονηθεί και να ετοιμαστεί για την επόμενη πολυάσχολη μέρα.

EnglishGreekRussianSerbian